Jste zde

Domů » Zima

Alpské lyžování

Alpské lyžování zahrnuje následující disciplíny:

Sjezd

Závod ve sjezdu je zdaleka nejokázalejší disciplínou alpského lyžování. Nebojácní sjezdaři se při této disciplíně pohybují po celou dobu, tedy od začátku až do konce, v aerodynamickém podřepu. Závodní trať vede tím nejkratším a nejrychlejším způsobem do cíle a snahou sjezdařů je vytvářet co nejméně tření.

Závodníci se mnohdy řítí rychlostí více než 120 km za hodinu. Výškový rozdíl při sjezdu mužů se na trati pohybuje mezi 800 až 1100 m, u žen je to mezi 500 a 800 m. Před vlastním závodem se jezdí tréninkové sjezdy, aby si každý mohl vyzkoušet stav trati.

Super-G

Super-G je lyžařský závod na rozmezí sjezdu a obřího slalomu. Závod mužů v super-G překonává výškový rozdíl 500 až 650 m, ženský závod pak 400 až 600 m. Trať je vytyčena modrými a červenými brankami, při závodě mužů jich bývá alespoň 35, pro závod žen 30.

Závod bývá skoro stejně velkolepý jako závod ve sjezdu, ovšem je poněkud "pomalejší", protože je zapotřebí věnovat maximální pozornost projíždění branek a nejenom se řítit dolů. Je třeba častěji měnit směr i sklon, což pochopitelně ovlivňuje rychlost závodníka.

Obří slalom

Při obřím slalomu je počet branek, jimiž je nutno při závodě projet, určitě nižší v porovnání s rychlejšími lyžařskými disciplínami. Proto je nesmírně důležité mít plně pod kontrolou lyže a velmi rychle zvládat všechny změny směru. Výškový rozdíl mezi startem a cílem se pohybuje v rozmezí od 300 do 450 m pro muže, pro ženy to bývá obvykle 300 - 400 metrů.

Samotný závod se skládá ze dvou kol na stejné, ale poněkud jinak postavené trati. Počet branek se vypočítává procenty a odpovídá 11 až 15 % relativního výškového rozdílu. Konkrétně to znamená, že bývá použito 56 až 70 branek pro muže a 46 - 58 pro ženy. Ve druhém soutěžním kole se prvních 30 kvalifikovaných startovních čísel vypouští na trať v opačném pořadí, v některých případech to bývá prvních 15.

Slalom

Při speciálním slalomu, nejpomalejším ze všech čtyř lyžařských alpských disciplín, se předpokládá rychlá reakce. To je to nejdůležitější, poněvadž při tomto závodě je nutné rychle se vyrovnat s mnoha změnami směru. Výškový rozdíl bývá u závodu mužů 180 - 220 m a u závodů žen 140 - 200 m.

Závod sestává ze dvou soutěžních kol na stejné sjezdovce, ovšem trať je přestavěna a platí stejná pravidla jako při závodech v obřím slalomu. Počet slalomových branek na trati je mezi 55 a 75 pro závod mužů, ženy musí projet 40 až 60 brankami.

Vzhledem k tomu, že jsou jednotlivé branky umístěny velmi těsně za sebou, chce to absolutní soustředěnost, pružnost a obratnost, aby závodníci úspěšně projeli opravdu všemi brankami. Sjezdovky, na nichž se konají závody ve speciálním slalomu, jsou dost strmé, s těžkým sněhem a často bývají zasněžovány uměle.

Kombinace

Závody v kombinaci se skládají ze sjezdu a ze speciálního slalomu a oba dva dosažené časy se posléze sčítají. V těchto závodech záleží především na všestrannosti každého závodníka, protože jde v podstatě o dvě odlišné disciplíny.

Bormio na Facebooku