Jste zde

Domů » Zima

Běh na lyžích a výbava

Brýle vhodné pro běžkaře

Běh na lyžích vyžaduje lehké oblečení, které umožňuje dostatek prostoru pro pohyb, protože vaše tělo se bude zahřívat již při nízkých teplotách.

To platí zejména pro rychlé běžkaře, přičemž se pochopitelně dá zvolit různé oblečení podle aktuálních podmínek a také podle výkonnosti jednotlivce.

Oblečení

Základem k vytvoření příjemné teploty těla je pochopitelně prodyšné spodní prádlo. Vynikajícím materiálem pro takovýto druh spodního prádla je např. polypropylen a nutno dodat, že byste se měli důsledně vyvarovat všech bavlněných vláken, neboť tento materiál zachycuje a ukládá vlhkost.

Oblečení běžkařů musí být pochopitelně i zárukou volného pohybu. Všeobecně se doporučuje nákup modelu vytvořeného ze dvou vrstev, kde vnější vrstva chrání proti větru, ale současně by měla být dobře prodyšná (Gore-Tex, Windstopper nebo Wind-Tex).

Čepice

Svůj význam má samozřejmě i čelenka nebo čepice. Jednak k ochraně uší před chladem a také pro absorbování potu, který by nám jinak stékal po krku a do úst, což by mohlo vést k nepříjemným následkům.

Rukavice

Rukavice by měly být vyrobeny z nějakého druhu lehké kůže a je už úplně jedno, zda to bude kůže pravá nebo syntetická. Na dlani by mělo být v každém případě zesílení materiálu, aby byl dobrý úchop běžkařské hůlky.

Brýle

A konečně brýle. Naprostou samozřejmostí musí být dobré a nepoškrábané sklo, jež bude moci úspěšně filtrovat nebezpečné sluneční paprsky a současně i chránit oči.

Ochranné brýle běžkařů musí být tvarovány tak, aby vám během sportovního výkonu nestékal do očí pot, a aby vás neobtěžoval z boční strany žádný vzduch.

Parafín a vosk

Parafinové oleje nebo kluzké vosky mají na základě svých hydrofobních vlastností za úkol odvádět vodu, která tvoří na spodní straně lyží styčnou plochu se sněhem. Mají také zamezit případnému vniknutí nečistot a nalepení zbytků vosku, které se nalézají na lyžařské běžkařské stopě, a které se mohou držet na skluznici a tím negativně ovlivňovat kluzkost.

Stejně jako u lyžařských vosků je i při používání parafínových olejů nutné dodržovat zcela specifické postupy v závislosti na panujících sněhových podmínkách, na venkovní teplotě i na vlhkosti vzduchu.

Kluzké vosky našly své uplatnění zejména při bruslařském stylu běhu na lyžích (Gundersenova metoda) a aplikují se po celé ploše lyží. Při lyžování na běžkách ve stylu klasickém se vosk nanáší na oba dva konce každé z lyží.

Za normálních okolností se používají různé krycí vosky, navzájem rozlišitelné podle barevného označení. Žluté vosky se používají při vyšších teplotách sněhu, modré nebo zelené můžete použít při na sněhu o teplotách nižších.

Nanášení se obecně provádí za přímého působení tepla, aby mohl parafín snadno proniknout do skluznice lyže. Je také velice důležité nikdy parafín nezahřívat až na tak vysokou teplotu, že se z něj začne kouřit. V takovém případě by totiž parafín ztratil své výhodné vlastnosti.

Bormio na Facebooku