Jste zde

Domů » Bormio

Bormio a údolí

Val del Gallo

Val del Gallo je nádherné a rozlehlé horské údolí. Dvě další malá údolí pak toto údolí překračují, a sice Val Bruna a Val Paolaccia. Dostanete se sem autem od městečka Bormio přes Premadio - San Giacomo di Fraele - Laghi Cancano, kde se na konci druhého jezera nachází i parkoviště.

Od středu údolní pánve uvidíte na pravé straně "Stretta di Val Mora", kde dva pruhy bez stromů tvoří státní hranici se Švýcarskem. Dále se ocitnete u mostu "Ponte del Gallo", kde si můžete vychutnat nádherné panorama všech okolních údolí. Za tímto mostem padá potok "Acqua del Gallo" do hlubokého kaňonu, který se táhne až k jezeru "Lago di Livigno“. Odtud je opravdu jedinečný výhled na náhorní plošinu Tagliata a na Schweizer Nationalpark.

Po jedné z mnoha pěších vycházkových a turistických tras dojdete až k "Alpe del Gallo". Odtud se můžete vypravit buď k průsmyku Passo dell'Orso anebo můžete zůstat ve stejné nadmořské výšce a pokračovat na "Valle dell'Orso" a na "Foresta del Gallo", přičemž se budete pohybovat stále v blízkosti švýcarských hranic.

Val Viola

Na hlavní silnici SS 301, která vede do italského střediska Livigno, uvidíte označení pro odbočení na Arnogu, tedy k jakési vstupní bráně do údolí Val Viola. Tady je třeba od sebe rozlišovat Val Viola Bormina od sousedního Val Viola Poschiavina, přes které prochází Val Verna, a přes které se dostanete ke stejnojmennému průsmyku v údolí Val Grosina.

Přechod z Val Verny do Val Grosiny je možné uskutečnit po pohodlné stezce, kudy chodili lidé již v minulých staletích. Jeden tehdejší časopis doporučuje onu stezku jako "všeobecně doporučovanou krásnou procházku, která vytváří zcela nové pohledy".

Kromě "Alpe di Campi" se z údolí dostanete i přes průsmyky Vallaccia a Mine, jimiž se přesunete do údolí u Trepalle a Livigna. O kousek dál je ještě v nadmořské výšce 2.450 m průsmyk Passo di Viola, přechod z údolí Val Poschiavo do Švýcarska.

Val Zebrù

Opustíte Bormio ve směru na Valfurvu a vydáte se po silnici SS 300 k městu San Nicoló, a dále směrem na obce Madonna dei Monti a Plazzanecco. Tam pak necháte své auto na velkém parkovišti. Tady bude začínat vaše "setkání" s údolím Val Zebrù, s jedním z nejzajímavějších alpských údolí vůbec. Turistická stezka začíná hned vedle parkoviště a vede podél hranic k Val d'Uzza a dále, až ke staré vojenské cestě k průsmyku Passo dell'Ables.

Val Zebrù je známé zejména pozorováním kamzíků. Nejlépe se vám to podaří někdy brzy ráno nebo při západu slunce. Aby se vám ale skutečně podařilo kamzíky vidět, nesmíte dělat vůbec žádný hluk. Žijí tu ale také jeleni a kozorožci, které tu můžete také často vidět. Horské chaty v místním typickém stylu přímo zvou ke chvilce odpočinku a k ochutnání specialit oblasti Valtellina.

Uvedli jsme v článku opravdu mnoho názvů míst, hor, údolí a jezer, ovšem tou nejlepší volbou je určitě osobní návštěva této překrásné oblasti.

Místo

Plazzanecco 46° 28' 7.9644" N, 10° 25' 12.3528" E
Location

Bormio na Facebooku