Jste zde

Domů » Zima

Lyžařské túry u Stelvia

Italský průsmyk Passo dello Stelvio

Průsmyk Passo dello Stelvio je od střediska Bormio vzdálen asi 20 kilometrů severovýchodním směrem. S výškou 2.757 metrů je to nejvýše položený horský průsmyk v Itálii a po Col de l'Iseran druhý nejvyšší vyasfaltovaný horský průsmyk v Alpách.

Průsmyk Stelvio spojuje Bormio v údolí Valtellina, Lombardii, obec Prato allo Stelvio v údolí Val Venosta a Jižní Tyrolsko.

Díky tamnímu ledovci je oblast kolem průsmyku Passo dello Stelvio (Stilfserjoch) opravdu ideální nejen pro letní lyžování, ale nabízejí se tu také přímo fantastické lyžařské túry. A to i v teplejším ročním období!

1. Cima Tuckett (3.466 m)

Trasa: Stelvio - Rifugio Monte Livrio (horská chata) – ledovec Madaccio – horský výběžek Tuckett – horský vrcholek Tuckett

Stupeň obtížnosti: středně obtížná túra

Celkové převýšení: 800 m

Celkový čas: 2 hodiny

Zpáteční cesta: Po stejné trase nazpět nebo podél údolí Madaccio a k hotelu Franzenshöhe. Pro velmi zkušené lyžaře se doporučuje i sestup po severní stěně.

Popis: Pro milovníky lyžařských túr je to vysloveně ideální tréninková trasa s krásným výhledem na horské vrcholky skupiny pohoří Ortler - Cevedale Tato trasa je také velmi zajímavá i tím, že po cestě budete moci pozorovat vojenské pozůstatky z druhé světové války. Stoupání nepředstavuje nijak zásadní problém, a když to počasí dovolí, lze tuto lyžařskou túru absolvovat třeba i v říjnu.

2. Monte Cristallo (3.431 m)

Trasa: Stelvio - Rifugio Monte Livrio (chata) – průsmyk Passo di Sasso Rotondo – východní hřbet – horský vrchol Cristallo

Stupeň obtížnosti: lehká lyžařská túra

Celkové převýšení: 650 m

Celkový čas: 2 hodiny

Zpáteční trasa: Stejnou cestou v opačném směru. Obzvláště zajímavý je sestup přes údolí Val dei Vitelli a druhou "Cantonieru", silnici přes průsmyk u Stilfserjochu (pro návrat do výchozího bodu je ale zapotřebí mít k dispozici druhé auto). Pro velmi dobré lyžaře se doporučuje i severní stěna hory Monte Cristallo.

Popis: Krásné stoupání, můžete je rovněž spojit i s výstupem na vrchol Punta degli Spiriti. Spíše plochá túra nehrozí žádnými potížemi, snad je jen potřeba věnovat pozornost trhlinám v ledovci a případným lavinám.

Místo

Passo dello Stelvio 46° 31' 41.9988" N, 10° 27' 11.9988" E
Location

Bormio na Facebooku