Jste zde

Domů » Bormio

Místní řemesla, 2. část

Italská vesnička Arigna
Autor: jimmiebond

Dnes se "Pezzotto" vyrábí pomocí jiných zdrojů, jde především o odpad z výroby v textilním průmyslu. Pocházejí především z Media Valle, kde leží i Arigna, obec, která je skutečným domovem tohoto řemesla a najdete ji asi 60 km od střediska Bormio.

Zde ženy stále doma u svých dřevěných tkalcovských stavů ​​vyrábějí koberce všech velikostí s různými geometrickými vzory. Dají se i prát v pračce a jsou známé svou vysokou odolností a kvalitou.

Tyto koberce představují výrobky typického řemesla ve Valtellině, které je i v současné době velmi moderním. V neposlední řadě je to i proto, že je tu chytře propojena starodávná výroba s novým designem.

Ševci "Scarpulin"

Muži se tu dříve věnovali činnostem, jako byl například chov zvířat a zpracování dřeva pro výrobu zemědělských strojů, hrábí, žebříků, sáněk na seno nebo i desek pro izolaci obytných místností.

Ve vesnici Piatta di Valdisotto (asi 2 km od městečka Bormio) se ale vyvinula i jedna naprosto speciální činnost, která byla příčinou, že se v minulých staletích vydávaly v sezóně do provincie Brescia, do blízkého Engadinu, Valchiavenny a do zbytku Valtelliny doslova masy mužů - "scio ber".

Ševci si zde totiž předávali svůj um po celé generace a v pozdním podzimu pak opustili vesnici se svými nejstaršími syny a vrátili se domů až pozdě na jaře nebo až na období senoseče. Ovšem teprve v minulém století tato činnost něco přinesla tamním velkým rodinám, protože předtím to bylo pouze jakési přilepšení k opravdu kritické finanční situaci rodin, zatímco se snažili vydělávat si i ještě někde jinde.

Činnost ševců byla pro společnost tak důležitá, že dokonce vznikl i zvláštní vlastní dialekt, jehož význam lidí mimo toto společenství budou jen těžko chápat. "Al plat sciober dei" (dialekt ševců) byl popsán profesorem Bracchi don Remou, který důkladně studoval onen tajný jazyk, vzniknuvší v průběhu času v této malé obci, čímž se pořád zachovává jakási kontinuita s minulostí.

Originální výstava

Ve vesnici Piatta di Valdisotto názorně ukazují místní obyvatelé v krojích z počátku 20. století v originálním prostředí výrobu chleba z ručně mletého žita, mletí v jednom starém mlýně, který byl teprve před nedávnem zachráněn a obnoven a pečení žitného chleba v peci na dřevo.

Můžete také vidět spřádání vlny v teplé a dřevem obložené jizbě, tkaní typického "valtellinského Pezzotta" (Pezzotto valtellinese) na původním dřevěném tkalcovském stavu, kde se pruhy látky tkají ve výrazných barevných kombinacích

Pod oknem "Alcobi" je na koženém provázku zavěšen takový typický švec - příštipkář a horské boty se speciálními protiskluzovými kolíky.

Místo

Arigna 46° 8' 27.8628" N, 9° 59' 26.2608" E
Location

Bormio na Facebooku