Jste zde

Domů » Léto

Trasy pro kola, 1. část

Cancano - jedno z jezer
Autor: CresySusy

Údolí Valtellina na severu Itálie je opravdovým rájem nejen pro pěší turisty, ale i pro milovníky horských kol. Široká náhorní plošina u Livigna a její četná boční údolí, směřují k rozsáhlé kotlině Cancano, která přesahuje rozvodí mezi severem a jihem Alp, a proniká až k Engadinu.

Dalšími údolími bohatými na ideální terény jsou pak i např. Val Lia, Val Grosina, Valfurva, Valle di Forni a Val Viola.

Mnozí mistři horských kol tu doslova vytvořili historii tohoto sportu v serpentinách horských průsmyků zdejšího regionu. Jmenujme na tomto místě alespoň taková místa, jako jsou Passo Stelvio, Umbrail, Gavia, Foscagno, Forcola a průsmyky Passo del Forno, Passo Flüela anebo Passo del Giulia.

Každý milovník jízdy na kole se dnes může vydat po těchto silnicích a doslova se tu vyřádit. Jedna neděle v srpnu je tady věnována výlučně cyklistickému sportu. V tento den je pak silnice na Passo Stelvio uzavřena před provozem automobilů a je plně k dispozici několika tisícům fanoušků cyklistiky.

Trasa začíná v nadmořské výšce 910 m.n.m. a končí ve výšce 2.758 m.n.m.. Celková délka činí 25 kilometrů a účastníci při ní musí zdolat 48 ostrých zatáček na průsmyk Stelvio. To vše zdarma.

Termální prameny v Bagni di Bormio se nacházejí na úpatí hor Stelvio, Monte Gavia a Monte Foscagno a jsou opravdu skvělým místem pro start horských kol. Je tam ideální povrch a lze odtud podnikat překrásné výlety do okolí. My vám přiblížíme několik nejoblíbenějších tras.

Jezera u Cancana

Průběh trasy: Bormio - Premadio - Pedenosso - odbočka na Cancano - jezera a jejich okolí - projížďka kolem jezer - Solena - Boscopiano - zpět do Bormia

Doba jízdy: 4 hodiny

Obtížnost: lehká

Popis trasy: Vyjedete z Bormia na hlavní silnici SS 301 "Del Foscagno" a budete pokračovat ve směru Valdidentro, Premadio a Pedenosso. Tady narazíte na odbočku k jezerům u Cancana. Po projetí mnoha zatáček dojedete k věžím Fraele, které se zde tyčí již od dob středověku.

Váš sportovní program pak pokračuje dál a vy pojedete po nevyasfaltované cestě přes stejnojmenné údolí ​​kolem Lago delle Scale (malé jezero pro rybaření), až k přehradním nádržím Cancano. Ty se dají dobře objet a následující etapa vás dovede do městečka Solena. Odtud následuje prudký sjezd do Boscopiana a pak již jízda po hlavní silnici SS 38 zpět do Bormia.

Pevnost u Ogy

Trasa: Bormio - Oga - Forte d'Oga - Palancana - Raglion - Isolaccia - S.Gallo - Premadio - zpět do Bormia

Doba trvání: 3 hodiny

Obtížnost: střední

Popis trasy: Z "Magnifica Terry" se nejdříve vydáte do městečka Santa Lucia, kde začíná vaše cesta v místě Oga. Při šlapání do pedálů směrem do kopce byste se měli aspoň na chvilku ohlédnout zpět a vychutnat si překrásný výhled do okolí. Zasahuje sem i údolí do samého údolního dna, kde leží samotné Bormio a je tu opravdu překrásně.

Dále minete vesničku Oga a budete pokračovat pořád dál, až k pevnosti Forte d'Oga a k malému kostelíku v San Colombanu. Po úzkých stezkách a přes lyžařské sjezdovky nakonec dojedete do Isolaccie v samém středu údolí Valdidentro. Pak se budete držet východního směru, projedete vesnicemi Pedenosso a Premadio, a po hlavní silnici se vrátíte do Bormia.

Místo

Oga 46° 27' 44.4744" N, 10° 20' 48.5304" E
Location

Bormio na Facebooku