Jste zde

Domů » Léto » Turistika

Turistické trasy, 6. část

Val Sobretta - Bocca di Profa

Začátek trasy: Hotel Paradiso, Valfurva (1.963 m.n.m.)
Celkové převýšení: 700 m
Doba trvání: 3 - 3,5 hodiny
Nejlepší čas k túře: červen - říjen

Z horského hotelu Rifugio Paradiso půjdete na severozápad po nenáročné cestě, projdete kolem chat u Plaghery a zamíříte nahoru, až k samotné hranici lesa. Přejdete široké řečiště Sclanery a minete stejnojmenné horské chaty (typické shluky vysokohorských chat na pastvinách).

Cesta nahoru jihozápadním směrem vede po vysokohorských pastvinách a je v některých úsecích docela náročná. Před sebou budete mít i Molerbi, odkud se dostanete až do údolí Val Sobretta.

Následuje nenáročná stezka po dnu údolí až k Bocca di Profa (2.663 m.n.m.). Odtud si můžete doopravdy plně vychutnat nádherný výhled na Bormio a na Valle di Presura.

Na celé téhle turistické túře můžete obdivovat zdejší neobyčejně zajímavou geomorfologii krajiny v izolovaném údolí Val Sobretta, smíšené morény u Molerbi či prastaré pozůstatky ledovce z kvartéru.

Zvláštností tohoto údolí jsou také pozůstatky z doby ledové, které lze spatřit v okolí Laghetti, velké pruhované mramorové formace, do kterých se doslova řítí voda z místního potoka poté, co vytéká z rokle a pak mizí opět v hlubinách země. Na široké náhorní planině tady objevíte i pastýřskou horskou chatu Baitin dei Pastori.

Cima Viola (Viola Piz)

Začátek i konec trasy: Bivacco Dosdè (2.824 m.n.m.)
Celkové převýšení: 550 m
Doba trvání: 1,5 hodiny

Horský vrcholek Cima Viola (3.374 m.n.m.) určitě ocení mnoho turistů, v porovnání s ostatními vrcholy zdejšího horského masivu totiž právě tento láká pozornost turistů nejen díky své zvláštní kráse, ale také mnohem většími příležitostmi k nejrůznějším výstupům a k túrám.

Výstup přes ledovec po severní straně i poměrně náročný výstup po skalní stěně na jižní straně hory či lehčí stoupání přes západní hřeben, to jsou opravdu nebývalé možnosti, které se tady otevírají před zájemci o zdolání tohoto vrcholku. Na vrcholu samotném je od roku 1962 umístěn malý kovový kříž, v němž je ukryta i jakási kniha návštěv.

Popis trasy:

Z horské chaty Rifugio Dosdè se vydáte přes rozlehlé moře morén, až dojdete na úpatí skalní stěny, klesající od západního hřebene z vrcholku Viola. Nahoře se přes sněhová firnová pole dostanete na levou stranu skalní stěny. Po skalní stezce pak budete pokračovat k jedné strmé rokli vedoucí skalním zářezem s napadanými kameny.

Stezka pokračuje směrem nahoru až k okrouhlému rameni na úpatí menšího ledovce, který obklopuje celý horský vrchol. Pak se vydáte rovnou cestou nahoru přes ledovec (pozor na poslední ledovcové trhliny) a přijdete do horské trhliny mezi vrcholem Cima Viola a jeho západně položeným sesterským vrcholkem.

Někteří horští turisté z městečka Bormio ho též někdy nazývají Piz Canton. Odtud vám bude scházet již jen ten poslední úsek vaší cesty, totiž výstup na samotný vrcholek po kamenité stezce, kde bývá dost často i v létě sníh.

Místo

Rifugio Paradiso, Valfurva 46° 24' 16.3908" N, 10° 29' 33.1476" E
Location

Bormio na Facebooku