Jste zde

Domů

Valtellinská kuchyně

Valtellina je údolí podél řeky Adda a najdete ho na severu Itálie. Název je pravděpodobně odvozen od označení "Tellius", dnešní starobylé obce Teglio uprostřed údolí. Hlavním centrem je Sondrio, dalšími významnými místy jsou Morbegno, Tirano, Bormio a Chiavenna.

Valtellinská kuchyně má své kořeny v chudobě svých obyvatel, kteří byli tradičně odkázáni na používání výhradně domácích zdrojů a obecně dostupných ingrediencí. Kromě divočiny, pochoutky, kterou si zde mohla dovolit snad jen hrstka aristokratů a církevní hodnostáři, se tu vyvinula z venkovské tradice spousta chutných pokrmů, jejichž složky byly běžně k dispozici a daly se snadno získat.

Sýry a uzeniny

Záviselo to pochopitelně i na ročním období a na době sklizně. Jako typický produkt místního zemědělství lze uvést, mezi jinými pokrmy, např. místní druh sýra "Bitto". Na okolních vysokohorských pastvinách, tzv. almách, se ale také vyrábí mnoho jiných druhů výborných čerstvých sýrů vynikající chuti. Ty se dnes se často vyrábějí z kozího mléka.

Různé druhy uzenin, jako je Mortadella či Salami, jsou také typickými produkty údolí Valtellina. Během chladných zimních měsíců jsou tamní tučná prasata porážena místními zdatnými řezníky a jsou zpracovávána na znamenité prvotřídní druhy místních uzenin.

Těstoviny a houby

Nesmíme v žádném případě zapomenout ani na typická a po celé Valtellině nesmírně rozšířená a oblíbená těstovinová jídla, jako jsou především "pizzoccheri", "sciatt" nebo méně známé "malfatti". V původní domácí místní kuchyni samozřejmě nechybí ani tradiční žitný chléb nebo pokrmy z masa, jako je "bresaola" nebo "bisciola". Nerozlučně jsou s místním kuchařským uměním spjaty houby, zejména hřiby smrkové, které se používají čerstvé, konzervované v oleji, nebo sušené v rizotu.

Jablka

Kromě již zmíněné jídla se obyvatelé Valtelliny specializují na produkci jablek. Od 50. let minulého století se tady pěstování jablek intenzivně zvýšilo a v současné době jsou tyto ovocné kultury rozprostřeny na výměře větší než tisíc hektarů.

Nejen díky zdravému horskému klimatu jsou zdejší jablka stále voňavá, barevná a chutnější, než jablka pěstovaná jinde. Zejména se tu pěstují tak proslulé a známé odrůdy, jako jsou Red Delicious (červená odrůda) a Golden Delicious (žlutá odrůda) a vyrábějí se z nich také znamenité osvěžující nealkoholické jablečné nápoje s výraznou přírodní a čistou chutí.

Vinná réva

A v neposlední řadě se zde po celém okolí pěstuje vinná réva a z ní se vyrábějí jedny z vůbec nejlepších italských vín, Veltlínské víno zda jistě každý (nebo odrůda Nebbiolo). Nesmíme zapomenout ani na vynikající grappu různých druhů, zrající po delší nebo kratší dobu a míchanou s lesními plody, s medem, jablky a bylinami. Prostě každý milovník nápojů si tady přímo dokonale přijde na své.

Místo

Teglio, Valtellina 46° 10' 16.7052" N, 10° 3' 44.9712" E
Location

Bormio na Facebooku