Jste zde

Domů » Bormio

Dovolená v Bormiu

Italské středisko Bormio
Autor: Skiwalker79

V srdci Rätských Alp, ve východní části Lombardie, se rozkládají tři údolí, Val di Dentro, Val di Sotto a Valfurva. Spolu tvoří region Bormio, kudy již ve středověku vedla jedna z hlavních dopravních tras přes Alpy do severní Evropy. Tato hrdá minulost ještě dnes silně ovlivňuje celkový obraz zdejších města městeček. Staré kostely, mosty, věže a paláce s malebnými freskami ještě více ozvláštní vaši dovolenou.

Samotná obec Bormio se nachází v nadmořské výšce 1.225 m a pravidelně sem zajíždí převážně italská klientela. Pro všechny návštěvníky jsou zde připraveny k ubytování hotely, prázdninové apartmány i horské chaty v různých cenových relacích. Středisko je ideálním místem pro dovolenou v podstatě po celý rok. Místní hostince nabízejí regionální speciality, horské chaty poskytují pohodlné prostředí pro odpočinek.

V létě se můžete vypravit na dlouhé túry a užít si pěší turistiku. Hory v této oblasti se vyznačují velikou rozmanitostí a narazíte tady na opravdu perfektní stezky. Přitom zároveň můžete obdivovat nádhernou tamější přírodu. Objevíte krásu celého regionu a vypravíte se třeba až na vrchol Cima Bianca.

Tento oblíbený cíl turistických výletů se nalézá v nadmořské výšce více než 3.000 m a je odtud překrásný panoramatický výhled po celém širokém okolí. Kdo se nechce trmácet po kopcích a upřednostňuje pohodlnější styl dovolené, nemusí vůbec zoufat. Klidně se přepraví kabinkovou lanovkou na náhorní plošinu a pěší túry podnikne bez překonávání velkých výškových rozdílů.

Bormio je také skvělé zimní lyžařské středisko, které má v sezóně skutečně dost sněhu. Lyžaři i snowboardisté mohou využít perfektní sjezdovky až do nadmořské výšky nad 3.000 metrů. Sjezdovky jsou tady pestré, jak pro začátečníky, tak i pro profesionální lyžaře. Určitě také jen tak pro nic za nic ne​​hostilo mistrovství světa v lyžování v letech 1985 a 2005. I dnes se tady pořádají závody FIS Světového poháru a hlavní mezinárodní lyžařské soutěže.

Sportovní výzvou je sjezdovka Cima Bianca, široká trať vedoucí až z nejvyšší části dolů do údolí. V poslední třetině trati narazíte na část Ciuk, místo konání závodů ve sjezdu v rámci mistrovství světa v lyžování, které je pro zkušené lyžaře obrovskou výzvou. Také si tu přijdete na své v rámci skvělého après-ski.

Ale nezapomínají tady ani na milovníky běhu na lyžích. Trať mistrovství světa ve Valtellině je díky náročnému stoupání opravdu velmi zajímavá. Během své zimní dovolené ale v žádném případě nemusíte jen lyžovat, očekávají vás i jiné sportovní kratochvíle, jako například sáňkování, bruslení, pěší turistika anebo curling.

Geografie: 

Místo

Ciuk, stanice lanovky 46° 27' 12.8448" N, 10° 23' 17.8692" E
Location

Bormio na Facebooku