Jste zde

Domů » Zima

Historie alpského lyžování

Lyže byly původně používány především jako prostředky k dopravě a jako rychlejší způsob pohybu na sněhu. Jako sportovní odvětví v dnešním slova smyslu bylo alpské lyžování založeno Norem Sondre Nordheimem v polovině devatenáctého století.

V roce 1924 byla založena organizace FIS (Mezinárodní lyžařská federace), jenž se posléze i účastnila zimních olympijských her, a to poprvé v roce 1936 v Garmisch-Partenkirchenu v Německu.

Od roku 1967 se pak každoročně konají závody Světového poháru v alpském lyžování a jednou za 4 roky bylo organizováno lyžařské mistrovství světa (v období mezi zimními olympijskými hrami). Od roku 1985 se ale mistrovství světa koná každé dva roky.

Itálii je sportovní lyžování řízeno organizací FISI (Federazione Italiana Sport Invernale), tedy italskou federací zimních sportů, která zahrnuje všechny sportovní disciplíny, týkající se sněhu a zimy.

Od poloviny 70. let minulého století se stalo alpské lyžování opravdu velmi populárním a rozšířeným druhem sportu. V Americe a v Evropě vznikala a vznikají na mnoha místech nová lyžařská střediska, která jsou schopna ubytovat tisíce turistů a lyžařů, lidí, kteří buď sami vyrazí na lyžařské svahy, anebo jen diváky, přihlížející lyžařským závodům.

V těch nejznámějších lyžařských střediscích se pravidelně každoročně konají závody Světového poháru, ale někdy též mistrovství světa nebo zimní olympijské hry.

Mohutný rozvoj alpského lyžování lze pozorovat zejména v posledních letech, a to díky technologickému pokroku, který bezpochyby vedl i ke zlepšení výkonnosti sportovních lyžařů i lyžařského materiálu. Ať už jde o rychlost či techniku, nové lyžařské vybavení (jmenujme alespoň lyžařské vázání a lyžařské oblečení) jednoznačně přispělo k mnoha změnám v oblasti techniky i sportovního stylu.

Koncem 70. let 20. století se začaly používat fixní slalomové tyče a v obřím slalomu Kippovy hole, což mělo nepochybně za následek kompletní změny způsobu lyžování. Jednotliví závodníci nyní kolem tohoto nového náčiní mohou projíždět mnohem větší rychlostí a mohou si poněkud zkrátit trasu, aniž by se obávali diskvalifikace týkající se čistoty jejich stylu, a tím dosahují i rychlejší časy.

Současně se k oněm technickým změnám přidružilo také nové chemické složení různých lyžařských vosků. O úspěchu v závodě rozhoduje, a to zejména v alpském lyžování, již nepatrná změna v klouzání lyží, ať již v pozitivním či v negativním smyslu, a dnes přece rozhodují skutečně již jen zlomky sekundy.

Místo

Olympijský stadion, Garmisch-Partenkirchen 47° 28' 52.5684" N, 11° 7' 3.9" E
Location

Bormio na Facebooku