Jste zde

Domů » Bormio

Lyžařské túry, 1. část

Italské Val di Rezzalo

Z Bormia se stalo, a to bezpochyby hlavně díky místnímu velkému potenciálu a také kvůli tamějším významným sportovním zařízením, jedno z nejznámějších lyžařských středisek v celých Alpách.

Alpské lyžování je tady tím nejpopulárnějším sportovním odvětvím, ale nejsou samozřejmě nijak přehlíženy ani zdejší překrásné okolní hory. Široká veřejnost je dosud často neprávem přehlížela, ovšem v současné době se celá oblast stále více stává oblíbeným cílem mnoha nadšených milovníků lyžařských túr.

Bormio se tak může po právu pochlubit nejen opravdu nádhernými horskými túrami, ale stalo se také místem setkávání skialpinistů a dokonalou sportovní výzvou takových zdatných sportovců, jako jsou např. Adriano Greco a Fabio Meraldi.

Sezóna lyžařských túr v horní Valtellině obvykle začíná na začátku listopadu a trvá až do konce května. Některá místa, jako je třeba Cevedale či horský vrcholek Val Viola, jsou vhodná pro lyžařské túry i v měsících červen a červenec.

Je pochopitelně třeba stále znovu upozorňovat na opravdu reálné nebezpečí lavin, k němuž tu může za určitých okolností dojít doslova na každém svahu a v každé nadmořské výšce, a to zejména po delším sněžení. Za zvýšené riziko lavin navíc spoluzodpovídá i vítr, který nafoukává, hromadí a stlačuje sníh.

Každý vyznavač lyžařských túr by se proto měl v každém případě předem informovat o sněhových podmínkách a měl by být vybaven odpovídajícím způsobem. Je zapotřebí si pořídit radiový transceiver (ARVA) a zapnout si jej již na samém začátku túry. Vypnout tento přístroj je opravdu dobré až poté, co dorazíte skutečně do cíle.

Dalšími nezbytnými pomůckami, které byste neměli zapomenout někde na chatě, jsou lopatka na sníh, sonda a konečně i něco pro případ eventuálního úrazu na cestě (velmi užitečná je např. nafukovací dlaha).

Vždy byste měli mít při sobě lano, cepín a svorky. V případě pádu laviny totiž budete pomáhal třeba i hledat zasypané, a to čím rychleji, tím pochopitelně lépe, a co nejrychleji postupovat do údolí a volat na číslo 118.

V následujících oblastech se dají absolvovat ty nejkrásnější a nejzajímavější lyžařské túry: Ledovec Forni, pohoří Cima Piazzi Gruppe, oblast Livigno, Stilfserjoch (Stelvio) a údolí Val di Rezzalo.

Ale je tu bezpočet dalších možností k opravdu skvělým túrám na lyžích, některé uvedené se navzájem propojují nebo vedou do jiných míst. Ty stejné trasy jsou vhodné i pro krásné pěší horské túry v letních měsících.

Lyžařské túry na ledovci Forni

Ledovec Forni je skutečným rájem milovníků lyžařských túr. Mezi zde prezentovanými oblastmi je právě ledovec Forni tím nejpopulárnějším místem a nabízí návštěvníkům tak krásné trasy, které jsou k vidění jen opravdu málokde.

Od střediska Bormio se vydáte směrem na Santa Caterinu a těsně předtím, než vjedete do tohoto městečka, odbočíte vlevo směrem k ledovci Forni. Asi po 6 km dorazíte k horskému hotelu "Albergo Forni". Zde také začíná většina na tomto místě popisovaných lyžařských túr.

Geografie: 

Místo

Horský hotel Forni, Santa Caterina 46° 25' 13.8324" N, 10° 33' 19.9584" E
Location

Bormio na Facebooku