Jste zde

Domů » Zima

Lyžařské túry, 3. část

Pohled na pohoří Monte Cevedale
Autor: Chipps

Popis: Impozantní horský vrchol, bezpochyby nejpopulárnější túra mezi příznivci lyžařských túr ze střediska Bormio. Výstup je někde skutečně technicky obtížný, ale je velmi atraktivní, musíte si dokonce i odepnout lyže a postupovat pěšky, a to zejména na úseku před Col della Bottiglia a pak ještě kousek před samotným vrcholkem.

Nádherný sestup je technicky velmi náročný a na lyžích byste jej měli zdolávat pouze za bezpečných sněhových podmínek. Bližší informace určitě získáte i v místě vašeho ubytování nebo v informační kanceláři Bormio.

6. Monte Pasquale (3.553 m)

Trasa: Forni - Rifugio Pizzini - Colle del Pasquale – horský vrchol Pasquale anebo Forni - Rifugio Branca - Val delle Rosole - Colle del Pasquale - vrcholek Pasquale

Celkové převýšení: 1.400 m

Doba trvání túry: 4 hodiny

Zpáteční cesta: sestup je možný po obou trasách, ale ta druhá je mnohem atraktivnější.

Stupeň obtížnosti: středně těžká až lehká

Popis: Velmi frekventovaný a známý horský vrchol. Když se už ocitnete na ledovci, zajeďte si i k horské chatě Casati a na horu Cevedale, přičemž je třeba držet se vlevo. Před "Colle" se místy vyskytují ledovcové trhliny, které váš výstup mohou poněkud ztížit. Z "Colle" je vhodné postupovat bez lyží, ale samozřejmě až na samotný horský vrcholek.

7. Monte Cevedale (3.769 m)

Trasa: Forni - Rifugio Pizzini (chata) - lanovka Casati - ledovec Cevedale – vrcholek Zufallspitze (Monte Cevedale)

Celkové převýšení: 1.600 m

Doba trvání túry: 5 hodin

Zpáteční cesta: Buď stejná jako při cestě tam nebo směrem ke "Colle del Pasquale" a odtud pak podle výše uvedeného popisku (Monte Pasquale). Pozor na strmý hřbet na začátku cesty, který se ale postupem cesty mění v širší a snadnější, i když je pořád poměrně úzký a tedy poněkud obtížný.

Stupeň obtížnosti: středně těžká až lehká

Popis: Vrcholek je velmi dobře známý mezi milovníky lyžařských túr a lze se na něj dostat ve směru z několika údolí a oblastí (tento údaj se týká Val Cedec). Tahle lyžařská túra se také často využívá k tréninkovým účelům, poněvadž se zde vyskytují i četné vysloveně ploché úseky.

8. Palon de la Mare (3.704 m)

Trasa: a) chata Forni - ledovec dei Forni (chata) - ledovec Palon de la Mare - l Palon jižní hřbet – horský vrchol Palon de la Mare nebo b) Forni - vrcholek Cevedale - průsmyk Passo delle Rosole - Col de la Mare – horský vrchol Palon de la Mare.

Celkové převýšení: 1500 m - 1700 m

Doba trvání túry: 4,5 - 6,5 hodiny

Zpáteční cesta: Stejná jako cesta tam nebo přes Val delle Rosole (přes Col de la Mare).

Stupeň obtížnosti: středně těžká až lehká

Popis: Velmi pěkná túra i díky nepříliš náročnému výstupu a kvůli vpravdě nádherným možnostem sestupu. Tuto trasu obecně doporučují jako první túru na ledovci Forni.

9. Monte Vioz (3.645 m)

Trasa: a) chata Forni - ledovec Forni - ledovec del Vioz – horská chata Mantova - vrcholek Vioz nebo b) chata Forni - Palon de la Mare – chata Mantova - vrchol Vioz.

Převýšení při výstupu: 1500 m - 1700 m

Doba trvání túry: 4,5 – 6,5 hodin

Zpáteční cesta: Opačně, než cesta tam

Stupeň obtížnosti: středně těžká až lehká

Popis: Velmi pěkná lyžařská túra, i když je poněkud méně frekventovaná, než ty ostatní v okolí známé trasy. Zhruba v polovině výstupu budete muset překonat velmi strmý úsek, což není vždy možné na lyžích. Když se dostanete na ledovec, budete se držet vpravo a pak už vám bude chybět jen samotný vrcholek di Peio.

Místo

Monte Cevedale 46° 26' 52.998" N, 10° 37' 14.9988" E
Location

Bormio na Facebooku