Jste zde

Domů » Zima

Lyžařské túry, 4. část

Vrcholek ledovce Forni
Autor: Ai@ce

10. Punta San Matteo (3.678 m)

Výstup: Chata Rifugio Forni - ledovec Forni - severovýchodní hřbet - vrcholek S. Matteo

Celkové převýšení: 1.500 m

Doba trvání túry: 4 hodiny

Zpáteční trasa: Stejná jako výstup, ale v opačném směru, v závislosti na sněhových podmínkách jsou ale možné i jiné cesty.

Stupeň obtížnosti: středně těžká

Popis: Oblíbený cíl mnoha milovníků lyžařských túr ze střediska Bormio, a to doslova po celý rok. Vpravo od ledovce Forni sice musíte překonat velmi strmou část, což je obvykle mnohem snazší bez lyží.

Pak se po levé straně přiblížíte až na dohled k vrcholu Monte Giumella a přes severní hřeben dorazíte až na něj. Vrchol Punta San Matteo je přístupný pouze bez lyží, protože se tam nacházejí i skalnaté úseky.

11. Pizzo Tresero (3.594 m)

Výstup: Chata Rifugio Forni - ledovec Forni - Canalone dell'Isola - ledovec Tresero - jihovýchodní hřeben - horský vrchol Tresero

Celkové převýšení: 1.400 m

Doba trvání túry: 3 hodiny

Zpáteční trasa: Velmi pěkný sestup v opačném směru jako výstup, ale můžete si zvolit i jinou variantu sestupu vedoucí od vrcholku San Giacomo přímo k chatě Forni, jsou to ovšem cesty strmé a technicky náročné.

Stupeň obtížnosti: středně těžká

Poznámka: Během zpáteční cesty se můžete rozhodnout ještě si něco přidat a vypravit se asi 150 m na Punta San Giacomo.

Popis: Tresero je velmi dobře známé zejména díky svému pyramidovému tvaru a také díky nenapodobitelným lyžařským túrám v okolí střediska Bormio.

Popsaná trasa je velmi frekventovaná a někdy je skutečně těžké najít nějakou volnou stopu. Nebudete mít ale mimořádné potíže s jejím zvládnutím, až na ten poslední úsek, na který je nejlepší použit v případě tvrdého sněhu i háky. Jakmile se dostanete na hřeben, potrvá vám cesta na vrchol již jen pár minut.

12. Přes ledovec Forni (2.176 m) - Stilfserjoch - Stelvio (2.757 m)

Trasa prvního dne: Forni chata - Rifugio Pizzini - Colle delle Pale Rosse - průsmyk Passo della Miniera - horský vrcholek Minière - Vedretta dello Zebrú - Rifugio V ° Alpini.

Celkové převýšení: 1.300 m

Doba trvání túry: 5 hodin

Stupeň obtížnosti: středně těžká

Poznámka: Z vrcholu Minière musíte postupovat dolů po strmém západním hřebeni, kde je vhodné sundat si lyže.

Trasa druhého dne: Horská chata V ° Alpini - Vedretta dello Zebrú - průsmyk Passo dei Volontari (jižní hřeben Thurwieseru) - průsmyk Passo dei Camosci - Vedretta di Campo - průsmyk Passo di Tuckett (u horské chaty Ninotta) - Vedretta del Madaccio - Rifugio Monte Livrio - Stilfserjoch (Stelvio).

Celkové převýšení: 900 m

Doba trvání túry: 3 hodiny

Stupeň obtížnosti: středně těžká

Poznámka: Dříve, než dorazíte k průsmyku Passo dei Camosci, musíte překonat rozsáhlé údolní dno, kde bývá lavinové nebezpečí. Tento úsek je nejlepší absolvovat bez lyží.

Popis: Nádherný přechod, který se dá bez potíží absolvovat v obou směrech. Zkušení a trénovaní vyznavači lyžařských túr mohou celou cestu zvládnout i během jednoho dne. Některým úsekům je ale zapotřebí v každém případě věnovat zvýšenou pozornost.

Místo

Horská chata Rifugio Forni 46° 25' 14.0484" N, 10° 33' 14.6772" E
Location

Bormio na Facebooku