Jste zde

Domů » Bormio

Lyžařské túry a vybavení

Lyže SKI TRAB Aero 63 na túry

Oblečení

Oblečení pro příznivce lyžařských túr musí být praktické, funkční, teplé, prodyšné a pohodlné.

Ti, kteří již úspěšně absolvovali lyžařské túry v Itálii, vám radí následující oblečení:

- přiléhající a úplné oblečení (jako při běhu na lyžích)
- dlouhé kalhoty
- vlněný svetr (např. Polartech)
- ochrana před větrem
- rukavice: raději jeden slabší pár pro výstup a silnější pár pro sestup
- čepice nebo čelenka
- přilba: jako u MTB nebo při lezení po skalách
- brýle: v závislosti na povětrnostních podmínkách

Firma Crazyidea z italského střediska Bormio vyrábí na základě svých odborných znalostí a při vysoké technické kvalitě snad všechny výrobky vhodné pro lyžařské horské túry.

Lyže

Lyže na tyto túry by měly být kratší (170 cm je standardní délka) než lyže pro sjezdové lyžování a měly by mít i menší hmotnost. Je to důležité opatření pro snadnější výstupy i pro lehčí sjíždění a nošení v batohu.

Lyžařské boty

Lyžařské boty k túrám jsou podobné botám pro sjezdové lyžování, ale musí být vhodnější k různým stoupáním a současně musí také zpevňovat kotník při sjíždění. Zvláštní důraz je kladen na lehkou váhu materiálu, podešev bývá zhotovena z Vibramu.

Vázání

Vázání na lyže pro túry musí umožňovat nohám obrat nejméně 90 stupňů.

Lyžařské hůlky

Podobně jako lyžařské hůlky pro běh na lyžích, jsou i tyto vyráběny hlavně z hliníku, a to kvůli vyšší odolnosti a nižším nákladům.

Tulení kůže

Lepicí přilnavé pásy s gumičkou v horní části - objevily se teprve nedávno a mají tu výhodu, že jsou kratší a mohou být odstraněny, aniž byste si museli sundat rukavice.

Lepicí přilnavé pásy s pevným háčkem na vrcholu lyží - jsou stále hodně používány ze zvyku, protože ani při rozjezdu neriskujete jejich ztrátu.

V každém případě je důležité, abyste se ujistili, že tato pomůcka není nikdy delší než lyže, a že nezasahuje až na hrany lyží. Zadní konec vrstvy musí být zaoblen tak, že nebude přesahovat rohy.

Takovéto a podobné tulení kůže spolu s lepící páskou jsou k dispozici na trhu, ale v některých případech je lepší jejich účinnost ještě trochu zvýšit (např. prostředkem POMOCA).

Ostatní výstroj

Batoh - měl by být lehký a měl by obsahovat dost odpovídajícího vnitřního prostoru, měl by na něm být uprostřed umístěn i držák lyží a zařízení na přidělání "camelbagu" (pitný vak).

Vázací pásy - bohatě postačí jen spodní část, která bude využívána při nošení lyží nebo maček, musí být snadno použitelné.

Cepín - měl by být pokud možno snadno po ruce při pomoci v obtížných úsecích a při bezpečném "zakotvení", stejně jako i při nejrůznějších improvizacích v nouzi.

Mačky - musí být lehké (postačí 10 hřebů) a musí se dát velmi snadno připnout.

Lano - délka 30 m a s průměrem 8 mm.

Vyhledávací zařízení (bzučák) - zapnout signál a nosit připnuté na těle.

Sonda - sestává ze šesti částí, lopatka - velikost 20 x 20 cm.

Rezervní tulení kůže - nosit v teple mezi oblečením a spodním prádlem.

Pití a jídlo - nejlepší je vzít si s sebou něco prostorově úsporného a s velkou kalorickou hodnotou.

Potřeby pro případné bivakování v okolí střediska Bormio - spací pytel, podložka, tepelná deka, baterka, plynový vařič,..

Geografie: 

Místo

Bormio 46° 27' 44.3052" N, 10° 22' 20.0316" E
Location

Bormio na Facebooku