Jste zde

Domů » Léto

Turistické trasy, 4. část

Horské panorama údolí Valle di Rezzalo

Údolí Valle di Rezzalo

Začátek trasy: Fumero (1.465 m.n.m.)
Celkové převýšení: 1.000 m
Doba trvání: 2 - 3 hodiny pro výstup
Nejlepší čas k túře: červenec - říjen

Fumero je obydlená vesnička u vstupu do údolí Val di Rezzalo a dá se sem dojet autem. Z odbočky Le Prese ze silnice SS 38 je to asi 6 km daleko a ze středisko Bormio asi 20 km.

Popis trasy:

Z Fumera se vypravíte nahoru po bývalé vojenské silnici na pravou stranu údolí. Zhruba za 15 minut vás bude čekat překrásný výhled na Baite di Pontela uprostřed lesů (vpravo od řeky), určitě jeden z nejzajímavějších a doslova okouzlujících pohledů v tomto údolí.

Půjdete po pěšině až na konec jedlového lesa a asi po 40 minutách chůze se přiblížíte k prvním obytným domům S. Bernarda (1.851 m.n.m.), které tu stojí na malé náhorní plošině s kostelíkem ze 17. století. Ten byl zasvěcen svatému Bernardovi a zapadá harmonicky do zdejší přírody.

Náhorní planina je tvořena rašelinou (z hlediska ochrany přírody se jedná o velmi zajímavou záležitost) a objevíte zde plno malých a někdy i velmi starých horských chat. Kousek výše nad chatami Il Merlo pak silnice překračuje potok Rezzalasco a na druhé straně začíná pomalu stoupat.

Za odbočkou na Campobugatone (2.024 m.n.m.) silnice stále stoupá a nakonec přijdete na další náhorní planinu, kde stojí další horské chaty u Clevaccia (2.142 m.n.m., pěšky je to asi 2 hodiny z Fumera).

Krátká přestávka na okraji této vyvýšeniny určitě stojí za to, protože si během odpočinku můžete prohlédnout vaši dosud zvládnutou část turistické túry a také místní, opravdu impozantní hory.

Na západě uvidíte vrchol Corno Boero (2.878 m.n.m.), vedle vpravo se pak vypínají Punta Pollore (2.933 m.n.m.), Corno di Profa (3.078 m.n.m..) a přímo nad místem, kde budete stát, se tyčí malý ledovec, který pokrývá jižní stranu Sobretty (3.296 m.n.m.).

Na jihozápadě spatříte horu Gava di Becchi (2.822 m.n.m..), na jihu se tyčí Cima di Savoretta (3.096 m.n.m.) s malými ledovci a na jihovýchodě si asi povšimnete hory Monte Gavia (3.223 m.n.m.).

Snadno rozpoznatelná cesta se nyní zvedá směrem k východu, vede kolem chat u Tegiacce a pak se zužuje a míjí již zřícené horské chaty u Grassa. Krátce nato se již ocitnete u rozsáhlého sedla u průsmyku Passo dell'Alpe (2.461 m.n.m., pěšky 3 - 4 hodiny z Fumera).

Tady si opět nelze nevšimnout dávných pozůstatků 1. světové války, která tudy prošla v letech 1915 – 1918, a z jejíchž časů pocházejí dodnes patrné vojenské zákopy. Před vámi se otevírá pohled ve směru Valfurva a Valle del Gavia a nad tím vším se k nebesům vypíná Pizzo Tresero.

Ledovec Forni

1. varianta

Začátek trasy: Horská chata Forni (2.170 m.n.m.)
Celkové převýšení: 385 m
Doba trvání: 1 hodina
Nejlepší čas k túře: červenec

Místo

Fumero 46° 20' 43.4472" N, 10° 23' 4.5276" E
Location

Bormio na Facebooku