Jste zde

Domů » Val di Dentro

Val di Dentro

Italské Val di Dentro
Autor: ingo.ronner

Val di Dentro najdete na severu Itálie v regionu Lombardie, několik kilometrů na západ od střediska Bormio. Centrem je místní část Isolaccia. Je vyhlášeným místem zimních sportů, mimo jiné se zde roku 2009 konal běžkařský závod Světového poháru.

Val di Dentro, to je přímo ztělesnění skvělé dovolené pod širým nebem, se sluncem a s čerstvým horským vzduchem, v přímém kontaktu s přírodou a s životním prostředím. Je to opravdu ideální místo, kde se dá vyhnout stresu městského života, a kde se dá najít klid a mír.

Dovolená, při níž dojde k celkové regeneraci vašich sil mezi tamními loukami, lesy, potoky a řekami, vodopády a ledovci. A je už jedno, zda to bude při nějaké zábavě nebo sportu, na cestách pěšky nebo na horském kole, během procházek či při náročných výletech po horách.

To vše najdete v oblasti Valdidentro, Alta Valtellina a v nedalekém Engadinu. Od Bormia po Livigno, od Santa Cateriny po Stilfserjoch (Stelvio), od průsmyku Gavia až po Sankt Moritz či od horského masivu Ortler až do míst věčného ledu, na vrcholek Berninu.

Val di Dentro v zimě

Alta Valtellina se bezpochyby stala známou zejména díky historii italského lyžování. Právě tady je totiž domov rodiny Sertorelli, z níž pocházel Stefano Sertorelli, první italský olympijský vítěz, který vyhrál svou zlatou medaili na zimních olympijských hrách v roce 1936.

Pocházeli odtud i bratři Aristide a Severino Compagnoni, kteří získali na mistrovství světa v roce 1937 bronzovou medaili v závodě štafet, a kteří spolu se svým třetím bratrem Ottaviem získali celkem devět italských mistrovských titulů ve štafetách.

Tak dlouhá je tedy zdejší tradice v běhu na lyžích. Tradice, která prochází po běžkařské trati Viola, jež běh na lyžích v oblasti Valdidentro proslavila. Tradice, která je stále udržována, a jež pokračuje od 80. let minulého století kromě podpory lyžování výstavbou nové lanovky na Monte Masucco. Tento nový lyžařský areal u vrcholku San Colombano spojuje Valdidentro s Valdisottem.

Lyžařské středisko Alta Valtellina je jednou z největších lyžařských oblastí v celé Itálii a skládá se z oblastí Santa Caterina, Bormio, Valdidentro, Vallecetta, San Colombano a Livigno. Tato lyžařská aréna se může pochlubit nejrůznějšími typy svahů, rozsáhlým výběrem sjezdovek s variabilním sklonem a obtížností.

Lyžařská oblast je rájem pro ambiciózní lyžaře, kteří vyhledávají černé sjezdovky, stejně jako pro lyžaře, kteří se jen chtějí "klouzat" po širokých kopcích, chtějí si přitom užívat na sluníčku a dobíjet si přitom své baterie na zdravém horském vzduchu.

Oblast Valdidentro dozajista naplní veškerá očekávání týkající se sjezdového i běžkařského lyžování a ti, kdo hledají především klid a ticho, nebudou ve Valdidentru ani v Alta Valtellině určitě zklamáni.

Geografie: 

Místo

Val di Dentro 46° 29' 21.9336" N, 10° 17' 45.6756" E
Location

Bormio na Facebooku