Jste zde

Domů » Bormio

Voskování lyží a běžek

Voskování lyží

Voskování lyží

Navoskováním lyží se zabraňuje oxidaci styčné plochy se sněhem, lyže po sněhovém podkladu lépe kloužou a přizpůsobují se pak lépe každé situaci. Lyže by měly být navoskovány ihned po zakoupení a tato péče by jim měla být pravidelně věnována nejméně dvakrát během lyžařské sezóny. Pro denní a rychlé voskování lze také s úspěchem využít studený vosk (sprej).

Postup:

- lyže položíme vodorovně a jejich spodní plochu plastovou škrabkou dokonale očistíme a nastříkáme čistícím sprejem. Po několika minutách vše pečlivě setřeme. Aby se zvýšila poréznost povrchu, lze s úspěchem využít také nějaký mosazný kartáč a pak postupovat se stíráním od špičky ve směru dozadu

- zahřejeme žehličku s termostatem a naneseme základní vrstvu vosku na celou spodní plochu lyže. Poté vosk rovnoměrně rozetřeme pomocí zahřáté žehličky

- lyže necháme postupně vychladnout na teplotu místnosti, odstraníme zbytky vosku plastovou špachtlí a následně vyleštíme celou skluznici antistatickou utěrkou

Pro ještě lepší navoskování lyží, např. u lyží závodních, se nanáší speciální vosk, který se liší v závislosti na teplotě vzduchu a na sněhových podmínkách. Po předčištění plastovou stěrkou je zapotřebí lyže přetřít ještě žíněným kartáčem (v chladném počasí) nebo nějakým kartáčem ze syntetických vláken (při vyšších teplotách) a potom vyleštit spodní plochu lyže antistatickou utěrkou.

Voskování běžek

Při běhu na lyžích je obecně doporučováno používání nějakého lyžařského vosku, který "drží", speciálního krému, který se dá použít k běžkování v klasickém stylu, ale aby měl dobré klouzání a zabránil jakémukoliv uklouznutí. Celá ta věda o voskování spočívá v tom, zvolit ten správný vosk v souladu s příslušnou teplotou a texturou sněhu.

Různé vosky jsou snadno rozpoznatelné i podle barvy jejich obalu. Žlutý je předurčen pro teplejší sníh a zelený pak pro běh na lyžích ve sněhu s nižší teplotou. Mezi těmito druhy se nacházejí ještě druhy vosků s obalem stříbrným, červeným, fialovým a modrým.

K těmto barevným variantám se ještě vyrábějí další s označeními "Extra", "Special" a další, doslova pro každý den jiná. Vosky se ale mohou navzájem mísit a aplikovat na sebe. Celý tento "vědecký" přístup se pochopitelně pro každého začátečníka často jeví jako velmi obtížný úkol. Nanášení různých druhů vosků je také samozřejmě hlavně závislé na aktuálních sněhových podmínkách a na okolní teplotě a vlhkosti.

Při nanášení vosku na běžky začneme přibližně ve výšce paty a budeme pokračovat 30 - 50 cm ve směru ke špičce. Celková plocha, kterou budeme voskovat, závisí na podmínkách trati.

Kategorie vosků pro běžky:

- pro lyžování na tvrdém a novém sněhu, na prašanu a na suchém sněhu je nejvhodnější tzv. Stick

- Klister (v tubě) je určen pro měkký a lepivý, pro mokrý, zledovatělý a jarní sníh. Tedy pro lyžování na sněhu, jehož povaha se mění

Geografie: 

Místo

Bormio 46° 27' 57.6432" N, 10° 22' 12.2196" E
Location

Bormio na Facebooku