Jste zde

Domů » Bormio

Lyžařský areál

Část lyžařského areálu Bormio

Lyžařské středisko Bormio je jakýmsi hlavním městem lyžařské oblasti Alta Valtellina. Středisko se nachází v Sondriu v severní Itálii, poblíž jezera Como (Lago di Como).

Obec samotná je krásné římské městečko s pěknými ulicemi podél římských lázní, které dosud nebylo objeveno masivním turismem. Je známé především Italům a patří rozhodně k nejlepším v celé Itálii!

Lyžařský areál je rozdělen do tří částí, z nichž každá má své vlastní sjezdovky: Bormio, Santa Caterina a Val di Dentro Colombano. Svahy právě nad Bormiem jsou jedny z vůbec nejoblíbenějších a zároveň z nejtěžších. Sjezd z nejvyššího bodu až do údolí se může pochlubit opravdu impozantním převýšením 1800 metrů!

Jde o jeden z vůbec nejdelších sjezdů v celé Itálii. Celkem měří sjezdovky v areálu Bormio 2000 více než 10 km. Zejména o víkendech jsou svahy hustě zaplněny lyžaři z okolních velkých měst.

Skipas "4 Valli" platí kromě Bormia i pro lyžařská střediska Val di Dentro a Santa Caterina/Valfurva - a tím dohromady pro 100 km sjezdovek a 40 lyžařských vleků a lanovek. O stálou přítomnost sněhové pokrývky se starají vedle nadmořské výšky této lyžařské oblasti (1225 - 3012 m) i různá zasněžovací zařízení.

Z Bormia se dostanete dvěma kabinkovými lanovkami rychle na místní vrchol Cima Bianca (3012 m). Nádherné sjezdovky, široké a v horních oblastech téměř beze stromů, vedou odtud do údolí, včetně trati "Stelvio", kde se jezdí závody Světového poháru.

Pravou lahůdkou pro zkušené lyžaře je pak 1,4 km dlouhá, černá sjezdovka "Betulle". Skvělé podmínky naleznou vyznavači freeridu v oblasti "Ortler" a "Cevedale" a snowboardisté se nejlépe pobaví v zařízení "Snow Park Bormio 2000" poblíž střední stanice lanovky, kde najdou super pipe, raily a jumpy.

Celých 5 km je dlouhá sjezdovka "Stelvio", vyžadující nicméně určitou zkušenost. Lyžařský areál Val di Dentro tvoří především střední a lehké sjezdovky, zatímco v Santa Caterině, na domácí půdě vítězky olympijských her a mistryně světa Deborah Compagnoni, narazíte hlavně na červené a černé sjezdovky.

Celkový přehled:

Nejvyšší bod: 3.012 m

Nejnižší bod: 1.225 m

Počet lyžařských vleků: 25

Počet sedačkových lanovek: 10

Počet kabinkových lanovek: 5

Sjezdovky: 100 km

Zelené a modré sjezdovky: 25 km

Červené sjezdovky: 62 km

Černé sjezdovky: 13 km

Místo

Skiareál Bormio 46° 26' 0.1608" N, 10° 24' 20.7396" E
Location

Bormio na Facebooku