Jste zde

Domů » Bormio

Obec Bormio

Italské městečko Bormio v létě

Bormio (starý německý název zní Worms im Veltlin a rétorománský Buorm) je obec v severoitalské provincii Sondrio v Lombardii. Je bezesporu nejvýznamnějším místem v horní části údolí Valtellina. Rozprostírá se v nadmořské výšce 1.225 m a má rozlohu 41 km2, žije zde něco málo přes 4 tisíce obyvatel.

Do Bormia se nejlépe dostanete například z Trentina přes průsmyky Passo Tonale a Gavia, od jezera Como přes Valtellinu a směrem od Livigna průsmykem Passo di Foscagno. Tyto příjezdové trasy se dají používat v průběhu celého roku, tedy i v zimě. V létě je Bormio navíc dostupné také ze švýcarské strany od údolí Val Müstair přes průsmyk Umbrail, a konečně od Vinschgau (Val Venosta) v Jižním Tyrolsku přes horský průsmyk Passo dello Stelvio (Stilfser Joch).

Bormio je známé nejen jakožto místo s proslulými termálními lázněmi, ale také jako pořadatel mistrovství světa v alpském lyžování v letech 1985 a 2005. Na trati Pista Stelvio se každoročně pořádají závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Celkem je zde na 50 km upravovaných sjezdových tratí s 16 lyžařskými vleky a lanovkami. Nejdelší sjezdovka měří 6 km.

Kostel Collegiata (ital: Collegiata dei Santi Gervasio e Protasio) je známým místním kostelem v italském městečku. Je zasvěcený svatým Gervasiovi a Protasiovi, patronům města. Kolegiátní kostel byl poprvé postaven v 9. století, ale o několik století později musel být postaven znovu, neboť byl po požáru v roce 1621 téměř úplně zničen. Z původní budovy se až na ​​několik fresek nezachovalo vůbec nic.

Zvláště známá je velmi dobře zachována freska na oblouku klenby. Představuje Ježíše Nazaretského v mandorle mezi evangelisty, proroky a apoštoly. Autor oněch fresek z roku 1393 je bohužel neznámý. Součástí starého kostela jsou i dva bílé mramorové boční portály vedle hlavního vchodu – jsou vidět pouze zvenku - s freskami z 13. století v lunetách, zobrazující Pannu Marii spolu se svatým Protasiem.

V kostele je řada krásných ručně vyráběných prací v typickém barokním stylu. Zahrnují širokou apsidu a osm bočních kaplí, zajímavé obrazy a ze dřeva vyřezávané práce místních umělců. Zvláště pozoruhodnými se jeví dřevěné varhany ze 17. století s bohatou květinovou výzdobou, dřevořezbářské práce a vyobrazení svatých Gervasia a Protasia.

Italské Bormio s kostelem Collegiata

Místo

Bormio 46° 27' 58.9752" N, 10° 22' 19.0848" E
Location

Bormio na Facebooku