Jste zde

Domů » Bormio

Sjezdovka Pista Stelvio

Sjezdovka Pista Stelvio

Sjezdovka Pista Stelvio je závodní lyžařská trať v italském středisku Bormio. Konaly se tu závody při mistrovství světa v alpském lyžování v letech 1985 a 2005. Na jedné z nejtěžších a nejnebezpečnějších lyžařských tratí na světě se tu ale každoročně konají závody Světového poháru, a to jen sjezd mužů. Pista Stelvio je velmi prudká, rychlá a plná zatáček.

Historie

Při mistrovství světa 1985 se na sjezdovce Pista Stelvio konaly všechny lyžařské disciplíny mužů. Nejúspěšnějším lyžařem byl Švýcar Pirmin Zurbriggen, který tu vybojoval zlatou medailí ve sjezdu i v kombinaci.

Od sezóny 1993/1994 se Světový pohár v lyžování jezdí v Bormiu každý rok. Obvykle se závod ve sjezdu mužů jezdí na Stelviu těsně před koncem roku. V některých letech se jely také dva závody a Stelvio bylo i dějištěm samotného finále Světového poháru, a to v sezónách 1994/95, 1999/2000 a 2007/08. V roce 2008 musel být závod ve sjezdu zrušen, zato se tu jely závody super-G, obřího slalomu a slalomu.

Většina závodů Světového poháru na Stelviu se stala kořistí Rakušana Hermanna Maiera. Vyhrál dvakrát sjezd a jednou super-G. Navíc se tady stal v roce 2005 mistrem světa v obřím slalomu. Na tomto šampionátu porazil Bode Millera z USA ve sjezdu i v super-G a Benjamina Raicha ve slalomu i v kombinaci a získal dvě zlaté medaile. Odehrála se zde také premiéra alpské soutěže družstev, kdy zvítězil německý tým.

Trasa závodu

Sjezd startuje na té nejstrmější části celé trati. Ze startovní čáry se závodníci spouštějí s naprosto neuvěřitelným sklonem 63 % - to je ten vůbec nejstrmější start všech tratí Světového poháru ve sjezdu.

V krátkých časových intervalech po sobě následuje zatáčka vpravo a vlevo. Ta druhá ústí do skoku "Rocca". Další zatáčka vpravo a následuje 300 metrů dlouhá pasáž s nejvyšší rychlostí, sekce "Canalino Sertorelli".

Po dlouhé levé zatáčce do krátké ploché části Fontana Lunga vjedete do nejnáročnějšího úseku tohoto sjezdu, bohatého na zatáčky, do tzv. zatáček Hermelin a do traverzu Carcentina. Přes krátký úsek Ciuk budete pokračovat ke skoku San Pietro, který může být dlouhý až 40 metrů.

Pak již následuje ta nejrychlejší pasáž trati, kde dosahují lyžaři rychlosti až 140 km/hod. I závěrečné úseky trati, Bosco Alto a Feleit, se skládají hlavně z rychlých zatáček. A to už se blížíte do cíle, závěrečný skok a je tu cíl.

Geografie: 

Místo

Pista Stelvio 46° 27' 34.6032" N, 10° 23' 0.906" E
Location

Bormio na Facebooku