Jste zde

Domů » Bormio

Slavní rodáci, 1. část

Skialpinistka Roberta Pedranzini

Slavné osobnosti původem ze střediska Bormio:

• Giuseppe Anselmo Pellicia (1775 - 1840), malíř
• Erminio Sertorelli (1901 - 1979), italský běžkař
• Stefano Sertorelli (1913 - 1995), italský lyžař
• Giacinto "Cinto" Sertorelli (1915 - 1938), italský lyžař
• Stefano Anzi (*1949), podnikatel a bývalý lyžař
• Deborah Compagnoni (*1970), italská závodní lyžařka
• Roberta Pedranzini (*1971), skialpinismus
• Martina Valcepina (*1992), italská lyžařka v disciplíně shorttrack

Giacinto "Cinto" Sertorelli (narozen 1. 1. 1915 Bormio, † 28. ledna 1938 v Garmisch-Partenkirchenu) byl italský alpský lyžař. Získal dvě medaile na mistrovství světa v lyžování. Sertorelli přišel na svět jako sedmé z jedenácti dětí Costante Sertorelliho. S nadšením následoval své starší bratry a věnoval se též lyžování: Erminio se zúčastnil závodů v běhu na lyžích na Zimních olympijských hrách v roce 1932, Stefano byl člen italské vojenské hlídky týmu. Giacinto se ve věku pěti let poprvé postavil na lyže a dokonce absolvoval své první sjezdy.

V roce 1931 vyhrál italský šampionát dorostenců ve slalomu v benátském Asiagu a vysloužil si potlesk přítomného technického trenéra. Po přechodu do kategorie dospělých se ale rozhodl zaměřit na sjezd. V té době se setkal s rakouským trenérem Leo Gasperlem, jenž kolem sebe v Claviere shromáždil v té době ty nejlepší sjezdaře Itálie. Rozpoznal Sertorelliho talent a stal se jeho trenérem.

V rámci přípravy na zimní olympijské hry v roce 1936 v Garmisch-Partenkirchenu, kde byly na programu vůbec první alpské soutěže, zavítali italští lyžaři do Sestriere. Tam Sertorelli úspěšně prošel interní kvalifikací italského týmu a v samotném olympijském závodě obsadil 9. pořadí.

Ve slalomu na Gudibergu to vypadalo dlouhou dobu na přední umístění. Při pokusu vyhnout se bulharskému závodníkovi, který před ním upadl, však spadl také. Dokázal ale v závodě pokračovat a nakonec skončil devátý. V kombinaci skončil sedmý.

O dva týdny později byl na Mistrovství světa v alpském lyžování v Innsbrucku poražen pouze Švýcarem Rudolfem Romingerem. Po návratu do svého rodného města Bormia byl přivítán velkým potleskem.

Následující zimu se pak Sertorelli účastnil 16 mezinárodních závodů. 12 z nich vyhrál a dvakrát skončil druhý. Na mistrovství světa v alpském lyžování 1937 v Chamonix zopakoval svůj úspěch z loňského roku, skončil druhý za Francouzem Émilem Allaisem a získal stříbrnou medaili.

U příležitosti mezinárodního lyžařského týdne v Garmisch-Partenkirchenu v lednu 1938 se zúčastnil závodu ve sjezdu na Kandaharu. Na zledovatělé trati byl na mezičase na průběžném prvním místě. Na nejstrmějším místě trati ale spadl, a když se snažil vyhnout neoznačenému hrbu na dráze, narazil do stromu. Způsobil si vážné zranění, kterému pak ráno 28. ledna 1938 v nemocnici podlehl.

Geografie: 

Místo

Kandahar, Garmisch-Partenkirchen 47° 28' 14.9988" N, 11° 3' 47.0016" E
Location

Bormio na Facebooku